Vitamin D & UV Light

Βιταμίνη D – Βασικά Στοιχεία

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την καλή υγεία.

Ιατρικές μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν αποδείξει τα οφέλη της βιταμίνης D σε συνδυασμό με:
·         Υγεία σε Κυτταρικό επίπεδο: συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

  Υγεία των Οστών: συμπεριλαμβανομένης της οστεοπόρωσης, καταγμάτων του ισχίου και οστεομαλακία.


·         Υγεία των Οργάνων: συμπεριλαμβανομένης της υψηλής πίεσης του αίματος, υπέρταση και καρδιακή νόσο.


·         Ψυχική Υγεία: συμπεριλαμβανομένης της SAD, PMS, η κατάθλιψη αλλά και γενική διάθεση.


·         Αυτοάνοσα Νοσήματα: συμπεριλαμβανομένης της σκλήρυνσης κατά πλάκας, διαβήτη τύπου 1 και ρευματοειδής αρθρίτιδα.

·         Διαταραχές του δέρματος: συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης.


·         Σε Προγράμματα Παχυσαρκίας και της Άσκησης


·         Το φως του ήλιου είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για το σώμα να παράγει βιταμίνη D. Ωστόσο, το σώμα μας μπορεί να κατασκευάσει βιταμίνη D από την έκθεση στον ήλιο μόνο κατά τους μήνες Μάϊο έως Οκτώβριο. Τους υπόλοιπους μήνες ο ήλιος απλά δεν είναι  αρκετά ισχυρός.

Ο Δρ Michael Holick θεωρείται από πολλούς ειδήμον για την βιταμίνη D, (καθηγητής της ιατρικής, της φυσιολογίας και βιοφυσικής στο Boston University School of Medicine, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ), αναφέρει πως καθημερινή έκθεση της τάξεως των 1.000 IU είναι αναγκαία για τη διατήρηση ενός υγιές επίπεδου Βιταμίνης D. Είναι πολύ δύσκολο να καταναλώσουμε αρκετή Βιταμίνη D μέσα από συμπληρώματα ή τρόφιμα σε καθημερινή βάση για την επίτευξη αυτών των επιπέδων. Τα περισσότερα συμπληρώματα πολυβιταμινών παρέχουν μόνο 400IU Βιταμίνης D.

Η απροστάτευτη έκθεση στην υπεριώδη ακτίνα UV στο 25% του 1 MED, 2-3 φορές την εβδομάδα συνιστάται από τον Δρ Holick ώστε να εξασφαλιστούν επαρκή επίπεδα Βιταμίνης D. Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, αυτό είναι το ισοδύναμο με περίπου 5 λεπτά απροστάτευτης έκθεση στην υπεριώδη ακτίνα UV 2-3 φορές την εβδομάδα.

Στο φυσικό ηλιακό φως, η λέξη «απροστάτευτο» είναι πολύ σημαντική, καθώς οι κρέμες SPF μειώνουν την ικανότητα του σώματος να παράγει βιταμίνη D από την έκθεση στην υπεριώδη ακτίνα UV έως και 97%.

Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ;  

Ηλικία:
Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο δύσκολο είναι για το δέρμα μας να παράγει βιταμίνη D από την έκθεση στον ήλιο.

Lifestyle:
Όσο περισσότερο χρόνο που περνάμε σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο το λιγότερο έχουμε την ευκαιρία να παράγουμε βιταμίνη D.

Γεωγραφική τοποθεσία:
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι ακτίνες του ηλίου δεν είναι αρκετά ισχυρές ώστε να μπορούμε να παράγουμε την προτεινόμενη ποσότητα Βιταμίνης D.

Φυλή:
Οι άνθρωποι με πολύ σκούρο δέρμα, ιδιαίτερα εκείνοι που προέρχονται από την Ασία και την Αφρο-Καραϊβική δυσκολεύονται να παράγουν Βιταμίνη D από την περιορισμένη ηλιοφάνεια.

Πολιτισμός:
Ορισμένες κουλτούρες απαιτούν οι γυναίκες να καλύπτουν εξ ολοκλήρου το σώμα τους με βαριά ρούχα με αποτέλεσμα να εμποδίζουν τον ήλιο.

Εντερικές ασθένειες:
Για τα άτομα με τη νόσο του Crohn, κυστική ίνωση και ορισμένες άλλες εντερικές παθήσεις, καθώς το έντερο δεν μπορεί να απορροφήσει αποτελεσματικά τη Βιταμίνη D από τη διατροφή ή τα συμπληρώματα.ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ;

Για να διατηρήσουμε τα βέλτιστα επίπεδα Βιταμίνης D, θα πρέπει να καταναλώνουμε ποσότητα 5000IU συμπληρώματος διατροφής. Αυτό όμως θα ήταν εξαιρετικά επιβλαβές για τον οργανισμό καθώς θα προκαλούσε υψηλά επίπεδα Βιταμίνης D το οποίο είναι τοξικό. Αντίθετα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με την έκθεση στον ήλιο.

ΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ;

Δεν μπορούμε να παράγουμε Βιταμίνη D κατά τους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο, αν έχουμε την προβλεπόμενη έκθεση στον ήλιο την περίοδο Μαΐου - Οκτωβρίου, η περίσσεια Βιταμίνης D αποθηκεύεται στο λίπος του σώματος, η οποία μπορεί να απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΙΩΔΗ ΑΚΤΙΝΑ ΟΣΟ ΟΙ ΝΕΟΙ;


Η ικανότητά μας να παράγουμε Βιταμίνη D ολοένα μειώνεται στο τετραπλάσιο από την ηλικία των 20 έως την ηλικία των 70. Οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα δεκτικοί στις κινδυνολογίες/ προειδοποιήσεις σχετικά με την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και συχνά μειώνουν την έκθεση τους στον ήλιο τη στιγμή που το χρειάζονται περισσότερο. Δεδομένου ότι η Βιταμίνη D συνδέεται άμεσα με την υγεία των οστών, αυτή η ηλικιακή ομάδα θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο για κάποιο πιθανό κάταγμα ισχίου, επειδή είναι η Βιταμίνη D βρίσκεται σε ανεπάρκεια, από τον κίνδυνο να κάνει τις ρυτίδες ή καρκίνο του δέρματος.