Κρέμες & Φροντίδα Δέρματος

Η χρήση αντιηλιακού είναι πάντα πολύ σημαντική, είναι όμως πολύ ανησυχητικό που μια τόσο μεγάλη ομάδα ανθρώπων που εκτίθεται στις υπεριώδης ακτίνες UV χωρίς αντιηλιακό.  
Η Dr. Wendy Roberts μας εξηγεί τους λόγους που πρέπει όλοι να βάζουμε αντιηλιακό αλλά και να προσέχουμε την χρήση φαρμάκων που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκαυμάτων από τον ήλιο.

Τι θα λέγατε σε αυτούς που δεν φοράνε ποτέ αντιηλιακό;
Θα μετανιώσετε που δεν φορούσατε αντιηλιακό, όταν θα κοιτάτε το δέρμα σας σε σχέση με τους φίλους και την οικογένεια σας που φορούσαν καθημερινά αντιηλιακό, σε 20 χρόνια από τώρα.

Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που πρέπει όλοι μας να φοράμε αντιηλιακό;

  1. Το στρώμα του όζοντος καταστρέφεται και το σώμα μας χρειάζεται θωράκιση από τις βλαβερές ακτίνες.
  2. Τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος βρίσκονται σε άνοδο, είναι αποδεδειγμένο ότι το αντηλιακό μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.
  3. Βοηθά στην πρόληψη από τις καφέ κηλίδες του προσώπου και στην δυσχρωμία του δέρματος.
  4. Βοηθά επίσης στη μειώσει της εμφάνισης κόκκινων φλεβών στο πρόσωπο.
  5. Επιβραδύνει την ανάπτυξη των ρυτίδων και την πρόωρη γήρανση του δέρματος.
Τι γίνεται με την ανάγκη του οργανισμού μας για λήψη βιταμίνης D μέσω του ήλιου;
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις της βιταμίνης D (600 IU ή 15mcg ανά ημέρα) με τις συνήθεις καθημερινές υπαίθριες δραστηριότητες που ανέρχονται σε 5 έως 30 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα. Ομοίως, μια υγιής διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D με ψάρια, γάλα, γαλακτοκομικά, συκώτι, αυγά και συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού μας. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο δεν βοηθά στην παραπάνω παραγωγή βιταμίνης D και εκθέτει το δέρμα στις επιβλαβείς επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας η οποία μπορεί να ενεργοποιήσει την ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος και φωτογήρανσης.

Υπάρχουν φάρμακα που αυξάνουν τους κινδύνους σε εγκαύματα και βλάβες από τον ήλιο. Πώς είναι αυτό δυνατό?
Υπάρχουν πολλά φάρμακα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ευπάθεια στον ήλιο. Αυτά περιλαμβάνουν τα αντιφλεγμονώδη, τα καρδιαγγειακά και τα φάρμακα για την ακμή. Φάρμακα με δοξυκυκλίνη και μινοκυκλίνη που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της ακμής μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο δέρμα όταν αυτό εκτίθεται σε άμεση και παρατεταμένη ακτινοβολία UV. Η ισοτρετινοΐνη, αλλιώς και ως Accutane, είναι μια φαρμακευτική αγωγή βιταμίνης Α που μπορεί να κάνει το δέρμα αρκετά πιο ευαίσθητο στις ακτίνες του ηλίου. Τα τυπικά προϊόντα ακμής, όπως η βιταμίνη Α που περιέχουν τρετινοΐνη και υπεροξείδιο του βενζολίου, μπορεί να κάνει ορισμένους τύπους δέρματος να καίγονται πιο εύκολα μέσα από φωτοευαισθησία και ερεθισμό, αντίστοιχα.

Ποια είναι η άποψη σας ως ειδικός για τα αντιηλιακά σε μορφή σπρέι;
Τα αγαπώ! Τα αντιηλιακά σπρέι παίζουν σημαντικό ρόλο στην άμυνα από τον ήλιο. Ειδικά για όσους περνούν αρκετό χρόνο σε εξωτερικές δραστηριότητες και οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόσουν αντιηλιακό εκ νέου κάθε δύο ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και για τους ανθρώπους που δεν τους αρέσει η αίσθηση της λοσιόν στα χέρια τους. Συμβουλεύω αυτές τις δύο ομάδες των ασθενών να χρησιμοποιούν μια λοσιόν για την έκθεση στον ήλιο και στη συνέχεια, δύο ώρες μετά, να εφαρμόσουν ξανά με αντιηλιακό σπρέι.

Πόσο κακό κάνει η χρήση ληγμένου αντιηλιακού;
Ένα ληγμένο αντιηλιακό έχει κυριολεκτικά καταστραφεί, η σύνθεση του δεν λειτουργεί πλέον ως ένα προστατευτικό για τον ήλιο. Παρέχει μηδενική αντιηλιακή προστασία. Επιπλέον, ενδέχεται να δείτε αλλαγές στο χρώμα και την υφή του προϊόντος. Η χρήση ληγμένου αντιηλιακού μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα.

Τι κρέμες να χρησιμοποιώ;
Προτιμήστε κρέμες που ειδικεύονται στο ασφαλές και σωστό μαύρισμα. Οι κρέμες τις Supre Tan με αποδεδειγμένη εμπειρία 28 χρόνων και η εταιρία Sun Evolutions προσφέρουν τα καλύτερα προϊόντα. Η υψηλή ποιότητα αλλά και τεχνολογική καινοτομία την καθιστούν στην πιο δημοφιλή λύση για ένα αποτελεσματικό και βελούδινο μαύρισμα.